“Niet-rokers zouden drie weken extra vakantie moeten krijgen” Mee eens of oneens?

Roken is natuurlijk hartstikke ongezond voor je lichaam, en vooral voor je longen. Mensen die stoppen met roken verdienen zeker een compliment. Maar mensen die niet roken, of nog nooit gerookt hebben verdienen die een extra beloning daarvoor?

Er is vanuit een Japanse marketingsbureau een beloning gestart voor mensen die niet roken. Deze krijgen van het bedrijf zes dagen extra vrij per jaar. Iemand die rookt neemt een rookpauze en dat duurt zeker 15 minuten. Longarts Pauline Dekker vindt het een goed begin, maar vindt dat niet-rokers wel verder tegemoet gekomen mogen worden. “Zes dagen maar? Je zou niet-rokers drie weken extra verlof moeten geven”, vertelt ze aan het Algemeen Dagblad. “Als je het naar buiten wandelen, sigaret oproken én weer naar boven lopen optelt, kost dat zeker zo’n 10 minuten per keer. Als je vier keer per dag gaat roken, betekent dat omgerekend voor een heel jaar drie weken extra pauze.”

Ton Wurts van stichting Rokersbelangen kan zich er niet in vinden, in het idee. Hij noemt het een ‘leuke publiciteitsstunt’ maar het zou volgens hem niet werken in Nederland. Volgens hem nemen mensen om wat voor reden dan ook allemaal weleens een korte pauze. “Dan kan medisch zijn, dat kan religieus zijn, mensen die ergens last van hebben en vaak naar het toilet moeten. Ga je die dan ook op een andere manier beoordelen? Die veroorzaken immers ook een werkonderbreking.” Er zijn ook positieve geluiden te horen, waaronder die van Tom Voeten van de anti-rookclub Clean Air Nederland. “Alles om het roken te ontmoedigen”, vindt hij. Toch wil hij de rokers niet straffen. “Het is een enorme irritatie op de werkvloer, maar uiteindelijk zijn rokers toch de grootste slachtoffers.”

Bekijk ook deze video:

STEUN ONZE PAGINA MET EEN

DEEL DIT VERDER MET JE VRIENDEN EN FAMILIE!
Reageren

Wat vind je hier nou van? Reageer hieronder.
script type="text/javascript"> window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({flush: true});