Geen man of vrouw, maar X – eerste gender neutrale paspoort uitgereikt

Geen man of vrouw, maar X – eerste gender neutrale paspoort uitgereikt

2 november 2019 0 Door NieuwsDump

In Breda werd onlangs het eerste genderneutrale paspoort in Nederland uitgereikt. Op de plek waar normaal een M of V prijkt, komt nu een X te staan.

Leonne Zeegers is de persoon die het document zal ontvangen. Bij de geboorte in 1961 kon het geslacht van Zeegers niet worden vastgesteld. Op de site van de NOS valt te lezen dat Zeegers, ‘ingegeven door de toenmalige tijdgeest’, aangemerkt werd als man, en zodoende de naam Leon kreeg. Op 40-jarige leeftijd onderging Zeegers een geslachtsverandering operatie, om vrouw te worden, maar ook dat bleek niet passend.

Ruim tien jaar geleden begon Zeegers met de juridische strijd voor een gender neutraal paspoort; vermeld worden als vrouw voelde niet goed. “Het is een juridisch verwrongen werkelijkheid die niet gekoppeld is aan de natuurlijke werkelijkheid. De natuur heeft mij neutraal op de wereld gezet,” zegt Zeegers tegen de NOS.

Dat nu één persoon een X in het paspoort krijgt, wil nog niet zeggen dat iedereen het zomaar kan krijgen. Op het moment van schrijven is er nog geen wettelijke regeling en zal eenieder die hetzelfde nastreeft het individueel moeten afdwingen bij de rechtbank. De belangenorganisatie voor intersekse-personen, het COC, spreekt van een persoonlijke overwinning voor Leonne.

“En het is een wake up call voor het kabinet: maak het voor iedereen mogelijk om de geslachtsaanduiding in het paspoort en andere officiële documenten te schrappen,” zo valt te lezen op de site van het COC. Rond de 4 procent van de Nederlanders ‘voelt zich niet thuis’ in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’, volgens de organisatie.